Asliye Ceza Mahkemesi

Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi

Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi

Tutuklama, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde düzenlenen, şüpheli veya sanığın kişi hürriyetinin özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır. Tutuklama, ancak suçun önemi, kaçma, saklanma, delilleri yok etme veya değiştirme şüphesi gibi nedenlerle, suçun işlenmesini önlemek veya suç işlendikten sonra ortaya çıkabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılabilir.

Tutuklama kararı, sulh ceza hakimi tarafından verilir. Tutuklama kararına itiraz edilebilir. İtiraz, kararın verildiği günün ertesi günden itibaren 7 gün içinde itiraz merciine yapılır. İtiraz mercii, itirazı en geç 3 gün içinde karara bağlar.

Tutuklama kararının itiraz edilmesi, tutukluluğun devamını durdurmaz. Ancak, itiraz mercii, itirazı yerinde görürse tutukluluğun devamına karar verebilir.

Tutuklamaya itiraz dilekçesi, itiraz merciine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede, itiraz edenin kimlik bilgileri, itiraz edilen karar ve bu kararın gerekçeleri, itirazın nedenleri ve talepler belirtilmelidir.

Tutuklama kararına itirazda, aşağıdaki hususlar üzerinde durulmalıdır:

  • Suçun işlendiğini gösteren somut delillerin bulunması gerekir.
  • Şüpheli veya sanığın kaçma veya saklanma şüphesinin bulunması gerekir.
  • Şüpheli veya sanığın delilleri yok etme veya değiştirme şüphesinin bulunması gerekir.
  • Suçun işlenmesini önlemek veya suç işlendikten sonra ortaya çıkabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak amacıyla tutuklamanın zorunlu olması gerekir.

Tutuklamaya itiraz, şüpheli veya sanığın kişi hürriyetinin korunması açısından önemli bir haktır. Tutuklama kararına itiraz edilmesi, tutukluluğun devamını durdurmaz. Ancak, itiraz mercii, itirazı yerinde görürse tutukluluğun devamına karar verebilir.

Sitemizde yer alan dava dilekçeleri ve genel amaçlı dilekçe örneklerinin amacı sadece ve sadece bilgi vermektir. Dava dilekçesinde olması gereken unsurları okuyucuya önbilgi olarak gösterebilmektir. Dilekçeler “Örnek” niteliğinde olduğundan Mesleki ve Hukuki olarak sorumluluğumuz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.

Hukuki süreçlerde dilekçeler telafi edilemez nitelikte kritik bir öneme sahiptir. Hayatınızı maddi ve manevi her açıdan etkileyecek olan bu süreçte internetten veya açık kaynaklardan elde ettiğiniz dilekçeler taleplerinizi karşılamakta eksik kalabilir ve sizi istediğiniz sonuca ulaştırmayabilir. Her dava veya olay kendine has durumlar ve özel detaylar içerdiğinden o dava veya olaya en uygun dilekçenin özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçlerde sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilmesi için dilekçelerinizin alanında uzman ve profesyonel bir avukat tarafından hazırlanması gerekmektedir.

Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.

Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi Örneği

 

… ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
(ŞEHİR)

DOSYA NO                               : …/…

TUTUKLAMAYA İTİRAZ
EDEN (SANIK)                         : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres

VEKİLİ                                      : Avukat Adı ve Soyadı, Baro Sicil No:

MÜŞTEKİLER                          : Adı ve Soyadı- Adres,

SUÇ                                         :

SUÇ TARİHİ                             : …/…/…

TUTUKLAMA TARİHİ            : …/…/…

TALEP KONUSU                     : Sanık Müvekkilin Tutukluğunun Devamına Yönelik Hukuki Dayanak Olmaması Nedeni İle Tahliye Edilerek Tutuksuz Yargılanmasına Karar Verilmesi Talebidir. Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi

AÇIKLAMALAR

1- Müvekkil sanık hakkında yağma suçu içerikli düzenlenen iddianame sonucu müvekkil sanık … Sulh Ceza Hakimliği’nce ../../.. tarihli …/… esas …/… karar sayılı kararı ile tutuklanmıştır.

2- Müşteki …, sanık müvekkilin komşusu olup dosya kapsamında esasa ilişkin savunmamızda da belirtildiği üzere aralarında yıllardır süren bir husumet mevcuttur. Müşteki … ile müvekkil sanık arasında derdest olan … Asliye Hukuk Mahkemesi …/… esas sayılı dosyası da bu iddiamızı ispatlamaktadır.

3- Aralarında bulunan husumet sebebi ile müşteki …, olay ile ilgisi olmayan müvekkilimizi haksız şekilde suçlayarak hukuku yanıltmaya çalışmıştır. Aralarındaki husumeti bu denli ağır bir haksız isnat ile mahkeme ve hukuk düzenine taşıyarak şikayetçi olmuştur.

4- Müvekkilimiz … adresinde … işletmesinde … olarak çalışmaktadır. Yağma suçu sonucu kazanç elde etmeye ihtiyacı yoktur. Yüksek maaş kazancı olan müvekkilimiz, bekar olup ve ailesi ile birlikte ikamet etmektedir.

5-Müvekkilimizin tutuklanmasını gerektirecek şekilde, CMK 100. maddesindeki nedenler ortadan kalkmıştır. Şöyle ki; deliller tamamen toplanmış, toplanacak delil kalmamıştır. Delillerin yok olması veya değiştirilmesi ihtimali mevcut değildir. Sanık müvekkil sabıkasızdır. Ayrıca sabit bir ikametgâh sahibidir. Mevcut durum itibari ile tutuklama tedbirinin devamı halinde tutuklama tedbiri, tedbir vasfını yitirip haksız ve hukuka aykırı olarak hükümlülük haline dönüşecektir.

DELİLLER: 1- Sanığın adli sicil kaydı, 3- ikamet belgesi ve diğer yasal deliller.

HUKUKİ SEBEPLER: CMK ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenler ile,

1-Sanık müvekkil hakkında verilen tutukluluk hükmünün, bihakkın kaldırılarak tahliyesine,

Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…

Sanık Müdafii
Avukat Adı ve Soyadı
İmza

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu