Sözleşmeden Cayma İle İlgili İhtarname
Sözleşmeden cayma, bir sözleşmenin taraflarından birinin, sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirmesidir. Sözleşmeden cayma, sözleşmenin kurulması sırasında tarafların iradelerinin tam olarak birleşmesine rağmen, sözleşmenin daha sonra taraflardan birinin iradesinin değişmesinden kaynaklanabilir.
Sözleşmeden cayma, sözleşmenin türüne ve tarafların karşılıklı edimlerine göre farklı şekillerde gerçekleşebilir. Örneğin, alım-satım sözleşmelerinde, satıcıdan satın alınan malın ayıplı çıkması halinde, alıcı, ayıplı maldan cayabilir. Bu durumda, alıcı, satıcıya malı iade eder ve satıcı da alıcının ödediği bedelin iadesini yapar.
Sözleşmeden cayma, bazı durumlarda, sözleşmenin taraflarından birinin haklı bir gerekçeye dayanması gerekir. Örneğin, bir otel rezervasyonu yapan müşteri, rezervasyon tarihinden önce otelde konaklamama kararı alırsa, otel müşteriden rezervasyon ücretini talep edebilir. Ancak, müşterinin otelde konaklamama kararının haklı bir gerekçeye dayanması halinde, müşteri otelden cayabilir. Bu durumda, müşteri otelden rezervasyon ücretinin iadesini talep edebilir.
Sözleşmeden cayma, bazı durumlarda, sözleşmenin taraflarından birinin haklı bir gerekçeye dayanmasına gerek kalmaz. Örneğin, mesafeli satış sözleşmelerinde, tüketicinin cayma hakkı, sözleşmenin kurulmasından itibaren on dört gündür. Bu süre içinde, tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayabilir.
Sözleşmeden cayma, sözleşmenin taraflarından birinin, sözleşmeyi sona erdirmesi ve sözleşmenin sonuçlarını ortadan kaldırması anlamına gelir. Sözleşmeden cayma, sözleşmenin taraflarına önemli haklar sağlar. Örneğin, sözleşmeden cayma, tüketicilerin, satın aldıkları mal veya hizmetlerden memnun olmadıkları takdirde, bu mal veya hizmetleri iade etmelerini ve ödedikleri bedeli geri almalarını sağlar.
Sözleşmeden cayma, sözleşmenin türüne ve tarafların karşılıklı edimlerine göre farklı şekillerde gerçekleşebilir. Bu nedenle, sözleşmeden cayma hakkının kullanılmasından önce, sözleşmenin hükümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekir.
UYARI :
Sitemizde yayınlanan dava dilekçeleri ve genel amaçlı dilekçe örneklerini, temel amacı sadece ve sadece bilgi vermek olup sizlere dilekçelerde yer alması gerekli unsurları göstermektir. Sitede yer alan dilekçelerimiz mesleki faaliyet dışı olup sadece bilgi verme amacı taşıdığından mesleki ve hukuki sorumluluğumuz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçlerde dilekçelerin, sürecin doğru şekillenmesi adına telafi edilemez bir kritik önemi vardır. Hayatınızın geri kalanında sizi derinden etkileyebilecek bir hukuki süreçte sitemizden veya açık kaynaklardan edindiğiniz dilekçeler, taleplerinizi karşılamakta eksik kalabilir ve sizi istediğiniz sonuca ulaştırmaktan uzak kalabilir. Her olay kendine özgü durumlar ve kendine has detaylar içerdiğinden her olay için üzerine çalışılarak ayrı ve özel dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçte sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilmesi için dilekçelerinizin alanında uzman ve profesyonel bir avukat tarafından hazırlanması gerekir.
Taleplerinize ve yaşadığınız olay ile ilgili olarak bir profesyonel tarafından hızlı bir şekilde dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
Sözleşmeden Cayma İle İlgili İhtarname Örneği
-İHTARNAME-
BİLDİRİMDE
BULUNAN : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
VEKİLİ : Avukat Adı-Soyadı
MUHATAP : …-Adres
KONUSU : Sözleşmeden cayma hakkımızın tarafımızca kullanıldığının ilgili tarafa ihtarıdır. ( Sözleşmeden Cayma İle İlgili İhtarname )
Sayın Muhatap,
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun cayma hakkı başlığını taşıyan 24. maddesinin 1. fıkrası gereğince tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Buradan hareketle:
1- …/…/… tarihinde taraflarımız arasında … adresinde imza olunan … Sözleşmesinden; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde ve 14 günlük yasal süre içerisinde cayma hakkımı kullanarak cayıyoruz.
2- Bu cayma bildiriminin tarafınıza tebliğinden itibaren, 6502 sayılı Kanun ile belirlenmiş yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi, aksi takdirde yasal yollara başvuracağımı, uğrayacağım menfi ve müspet her türlü zararlar ve yargılama giderlerini süreç sonunda sizden talep etmeye hakkımın olduğunu ve talep edeceğimi bildiririz.
Talebimiz ve beyanımız üzerine bu bildirimin … noterliğince onaylama usulünce,
Bir adedinin PTT aracılığında iadeli taahhütlü olarak muhataba tebliğini, bir adedinin … noterliğince muhafazasını, bir adedinin tarafıma verilmesini arz ve talep ederiz. …/…/…
İhtar Eden Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza