Kıdem Tazminatı Ve Fazla Çalışma Ücreti Alacağı Dava Dilekçesi
Kıdem tazminatı ve Fazla çalışma ücreti alacağı iş hukukunda en fazla gündeme gelen tazminat ve işçilik alacaklarıdır.
Kıdem Tazminatı:
Kıdem tazminatı, bir işyerinde en az bir yıl çalışan işçinin, iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda işveren tarafından kendisine ödenen bir tazminattır. Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdemin karşılığı olarak ödenir.
Kıdem tazminatı, işveren tarafından işçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Her tam yıl için işçiye bir aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatının üst limiti ise 12.595,70 TL’dir.
Kıdem tazminatı alma şartları şunlardır:
- İşçinin en az bir yıl işyerinde çalışmış olması
- İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın feshedilmiş olması
- İşçinin iş sözleşmesini haklı bir sebepten dolayı feshetmiş olması
- İşçinin emekli olması
- İşçinin vefat etmesi
Kıdem tazminatı, işçinin işverene karşı sahip olduğu bir haktır. İşveren, işçinin kıdem tazminatını ödemediği takdirde işçi, yasal yollara başvurarak kıdem tazminatını talep edebilir.
Fazla Çalışma Ücreti Alacağı
Fazla çalışma ücreti, işçinin haftalık çalışma süresi olan 45 saati aştığı her saat için işveren tarafından işçiye ödenmesi gereken ücrettir. Haftalık çalışma süresi 45 saati aşan her saat için işçiye normal ücretinin en az 1,5 katı kadar fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir.
Fazla çalışma ücreti, işçinin normal ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. İşçinin normal ücreti, işçinin kıdemi, unvanı, yaptığı işin niteliği ve işyerindeki çalışma koşulları göz önünde bulundurularak belirlenir.
Fazla çalışma ücreti alma şartları şunlardır:
- İşçinin haftalık çalışma süresi olan 45 saati aşması
- İşverenin işçinin fazla çalışmasını talep etmesi
- İşçinin fazla çalışmayı kabul etmesi
Fazla çalışma ücreti, işçinin işverene karşı sahip olduğu bir haktır. İşveren, işçinin fazla çalışma ücretini ödemediği takdirde işçi, yasal yollara başvurarak fazla çalışma ücretini talep edebilir.
Fazla çalışma ücreti, işçinin işverene karşı sahip olduğu bir haktır. İşveren, işçinin fazla çalışma ücretini ödemediği takdirde işçi, yasal yollara başvurarak fazla çalışma ücretini talep edebilir.
Aşağıda örnek dilekçe yer almaktadır. Sitemizde yer alan dilekçe örneklerinin temel amacı sizlere dilekçelerde yer alması gereken asgari unsurları göstermek olup sadece ve sadece bilgi verme amacı taşımaktadır. Sitede yer alan dilekçelerimiz örnek niteliğinde olduğundan mesleki ve hukuki sorumluluğumuz dışında olup mesleki taahhütlerimiz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçler ve devamında, dilekçeler sürecin doğru şekillenmesi için kritik ve telafi edilemez bir öneme sahiptir. Hayatınızı maddi ve manevi, her anlamda etkileyecek olan hukuki süreçlerde internetten veya başkaca açık kaynaklardan elde ettiğiniz dilekçeler taleplerinizi karşılamakta eksik kalarak sizi istediğiniz sonuca tam olarak ulaştırmayabilir. Her dava ve olay kendine özgü farklılıklar ve özel detaylar içerdiğinden her dava veya olaya ilişkin özel olarak dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçte sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilecek dilekçeler ve benzeri kritik belgeler için alanında uzman ve profesyonel bir avukattan yardım almalısınız.
Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından hızlı bir şekilde dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
Kıdem Tazminatı Ve Fazla Çalışma Ücreti Alacağı Dava Dilekçesi Örneği
NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE
(ŞEHİR)
DAVACI : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı, Baro Sicil No:
DAVALI : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
KONU : Kıdem Tazminatı Ve Fazla Çalışma Ücreti Alacağı Dava Dilekçesi
DAVA DEĞERİ : …-TL belirsiz alacak davası
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkil, 4A … sicil numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olarak ../../.. Tarihinden ../../.. tarihine kadar kesintisiz olarak davalı işverene ait … işletmesinde … adresinde çalışmıştır.
2- … sektöründe faaliyet gösteren işletme, genel kanı ile de bilineceği üzerine kritik önemde dikkat ve odak isteyen bir iş kolundadır. Yapılacak işlerin genel oalrak acele nitelikte olması da bu durumu açıklamaktadır. Bu denli detayları olan bir iş kolunda, tb araflar arasında imza olunan iş akdinde çalışma saatlerinin nasıl ve ne şekilde olacağı belirtilmemiştir. Bunun üzerine işveren davalı, müvekkilimizi hafta içi hafta veya sonu ayrımı yapmaksızın gece saatlerine kalacak şekilde çalışmıştır. Çalışma saatlerine ilişkin temel prensiplerden uzaklaşarak günlük 12 saat çalıştırılan müvekkilimiz bu fazla çalışmasına yönelik ücret alamamıştır.
3- Müvekkil belirtilen sürede çalıştığı iş yerinde, davalı işverenin talimatı üzerine genel olarak şehir merkezine uzak mesafede olan şantiyelerde görev almıştır. Bu şantiyelerin ulaşım imkanları kısıtlı ve konum bakımından zor olduğundan müvekkilimiz şantiyelere gittiğinde sıklıkla geceyi orada geçirmek zorunda kalarak sabah işine devam etmiştir. Geceyi orada geçirmesi talimatı yine işveren davalı tarafınca müvekkilimize verilmiştir.
4- Taraflarca ../../.. tarihinde imza olunan iş sözleşmesi kapsamı dışında …, … görevlerinde de müvekkilimizi çalıştıran davalı işveren, müvekkilimizin bu işlerin çok fazla olduğunu “4 kişilik işi tek başına” yaptığını belirtmesine rağmen bu fazla iş yoğunluğu işveren tarafınca devam ettirilmiştir.
5- Müvekkil ../../.. tarihinde … sebebi ile işten çıkarılmıştır. Oysa işverence ../../.. tarihinde işverence müvekkilimize tebliğ edilen … noterliği ../../.. tarih ve … yevmiye sayılı iş sözleşmesi fesih ihtarnamesinde belirtilen bu neden gerçeğe aykırıdır.
6- Müvekkilimizin işten çıkış tarihinden sonra bir aylık dönem içerisinde, fazla çalışma ücreti ve kıdem tazminatı alacağı ödenmediğinden, müvekkil tarafından davalı işverene ../../.. tarih ve … yevmiye numaralı ihtarname gönderilmiştir.
7- 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3/1 hükmünce özel dava şartı olan arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı, …/…/… tarihli … Arabuluculuk Bürosu’na …/… başvuru numarasıyla başvuru yapılarak yerine getirilmiştir. Arabuluculuk başvurumuz sonrasında taraflar arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kalarak ../../.. tarihli arabuluculuk anlaşamama son tutanağı ektedir.
DELİLLER: iş akdi, müvekkil SGK kayıtları, bordro tanıkları, diğer tanıklar, banka dekontları, bilirkişi incelemesi ve diğer yasal deliller.
HUKUKİ SEBEPLER: İş Kanunu ve ilgili diğer mevzuat.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenler ile,
1- Davamızın kabulüne,
2- Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile şimdilik … dava değerinin, müvekkilin işten çıkış tarihi olan ../../.. tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalıdan tahsiline,
3- Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yüklenmesine,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza