İdari Para Cezasının İptali Dava Dilekçesi
İdari para cezası, bir idari işlemdir ve idari yargı denetimine tabidir. İdari para cezasına karşı, genel itiraz veya iptal davası açılabilir.
Genel itiraz, idari para cezasının iptali için başvurulabilecek ilk usuldür. İdari para cezasına karşı genel itiraz, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. İtiraz süresi, idari para cezasının tebliği tarihinden itibaren 15 gündür.
İptal davası, idari para cezasının iptali için başvurulabilecek ikinci usuldür. İptal davası, İdare Mahkemeleri’nde açılır. İptal davası açmak için idari para cezasının tebliğinden itibaren 60 gün süre vardır.
İdari para cezasının iptali için itiraz veya dava açılabilmesi için, idari para cezasının hukuka aykırı olması gerekir. Hukuka aykırılık, idari para cezasının kanuna aykırı olması, idari işlemde usul veya esas yönünden bir eksiklik veya hatanın bulunması şeklinde olabilir.
İdari para cezasının iptali için itiraz veya dava açılması halinde, mahkeme, idari para cezasının iptaline veya hukuka aykırı olan kısmının kaldırılmasına karar verebilir.
Aşağıda örnek dilekçe yer almaktadır. Sitemizde yer alan dava dilekçeleri ve diğer dilekçe örneklerinin temel amacı sadece ve sadece bilgi verme amaçlı olup dilekçelerde yer alması gereken asgari unsurları göstermek amacına hizmet etmektedir. Sitede yer alan dilekçelerimiz mesleki ve hukuki sorumluluğumuz dışında olup mesleki taahhütlerimiz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçler ve devamında dilekçeler sürecin doğru şekillenmesi için kritik bir öneme sahiptir. Hayatınızı her anlamda etkileyecek hukuki süreçlerde sitemizden elde ettiğiniz dilekçeler taleplerinizi karşılamakta eksik kalarak sizi istediğiniz sonuca ulaştırmayabilir. Her dava ve olay kendine özgü farklılıklar içerdiğinden o dava veya olaya ilişkin özel olarak dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçte sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilecek dilekçeler ve benzeri kritik belgeler için alanında uzman ve profesyonel bir avukattan yardım almalısınız.
Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından hızlı bir şekilde dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
İdari Para Cezasının İptali Dava Dilekçesi Örneği
NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ’NE
(ŞEHİR)
DAVACI : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı, Baro Sicil No:
DAVALI : …
TALEP KONUSU : …/…/… tarih ve … sayılı … Türk Lirası idari para cezasının iptali talebimiz hakkında dava başvuru dilekçemizdir. İdari Para Cezasının İptali Dava Dilekçesi.
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkilimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda … sayılı dosya ve sicil numarası ile kayıtlı işveren olarak işlem görmektedir. Müvekkile ait işyerinde, … isimli şahsın bildirimsiz çalıştığı, sigorta girişinin yapılmadığı ve buna ilişkin belgelerin kuruma verilmediği gerekçesi ile…/…/… tarih ve … sayılı kararla …… TL. idari para cezası verilmiştir.
2- Müvekkilimizin bu idari para cezası hakkında, yasal süresi içinde ilgili kuruma yaptığı itiraz, gerekçe göstermeksizin usul ve yasaya aykırı olarak …/…/… tarih ve sayılı kararla reddedilmiştir.
3- Müvekkil aleyhine düzenlenen idari para cezası, gerçek durum tespiti yapılmaksızın somut gerçeğe aykırı olarak, usul ve yasaya aykırı şekilde düzenlenmiştir.
4- İş yerinde çalıştığı iddia edilen … hiçbir zaman iş yerinde çalışmamıştır. En ufak bir araştırma ile dahi tespite hazır olan bu durum eksik inceleme ile göz ardı edilmiş olup tanık beyanları ve diğer deliller ile ispata hazırdır.
5- İş yerinde çalıştığı iddia edilen …’nin çalıştığı iddia edilen dönemde başkaca bir işveren tarafından sigorta primlerinin ödenmesi ve belirtilen dönemde zaten sigortalı olarak çalıştığı hususu da sabittir.
6- Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde verilen idari para cezasının hukuki dayanaktan yoksun, somut gerçeğe aykırı olup usul ve yasaya aykırı olarak mevcut olması sabittir.
DELİLLER: …/…/… Tarihli … sayılı İdari para cezasına ilişkin yazı, …’nin sigorta sicil kayıtları, tanık beyanları ve sair yasal deliller.
HUKUKİ SEBEPLER: İlgili Mevzuat.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenler ile,
1- …/…/… tarih ve … sayılı kararla müvekkilimize tebliğ olunan …TL idari para cezası işleminin iptaline,
2- Yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı tarafa yüklenmesine,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza