Hakimin Reddi Dilekçesi
Ceza yargılamasında hakimin reddi, hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durumun varlığı halinde, hakimin davadan çekilmesi talebidir. Hakimin reddi talebi, CMK m.24’te düzenlenmiştir.
Hakimin reddi sebepleri, ceza muhakemesi hukukunda şunlardır:
- Hakimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir.
- Hakimin davaya bakamayacağı hâller şunlardır:
- Hakim, sanığın veya katılanın yakını ise.
- Hakim, sanığın veya katılanın avukatı ise.
- Hakim, sanığın veya katılanın çalıştığı kurumda çalışıyorsa.
- Hakim, sanığın veya katılanın husumetlisi ise.
- Tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebepler şunlardır:
- Hakimin, sanığın veya katılanın taraflarından birinin menfaatine yönelik bir işlem yapması veya yapmasına engel olması.
- Hakimin, sanığın veya katılanın taraflarından birinin tarafını tutma veya tarafsız davranmaması.
- Hakimin, sanığın veya katılanın taraflarından birinin davayı etkilemek için girişimde bulunması.
Hakimin reddi talebi, dilekçeyle yapılır. Bu dilekçede, ret talebinin dayandığı sebepler ile delil veya emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa belgelerin eklenmesi gerekir. Hakimin reddi dilekçesi, reddi istenen hakimin mensup olduğu mahkemeye verilir.
Hakimin reddi talebi, reddi istenen hakimin mensup olduğu mahkeme tarafından değerlendirilir. Mahkeme, ret talebinin yerinde olduğunu kabul ederse, hakimin davadan çekilmesine karar verir. Mahkeme, ret talebinin yerinde olmadığını kabul ederse, ret talebini reddeder.
Ceza hukukunda hakimin reddi istemine ilişkin dilekçe örneği fikir edinebilmeniz adına aşağıda yer almaktadır.
Sitemizde dava dilekçeleri ve genel amaçlı dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Amacımız sadece bilgi verme amaçlı olup dava dilekçesinde olması gereken asgari unsurları okuyucuya önbilgi olarak gösterebilmektir. Dilekçeler “Örnek” statüsünde olduğundan Mesleki ve Hukuki olarak sorumluluğumuz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçlerde dilekçeler kritik öneme sahiptir. Hayatınızı maddi ve manevi etkileme olanağına sahip bu süreçlerde internetten veya açık kaynaklardan elde ettiğiniz dilekçeler taleplerinizi karşılamakta eksik kalabilir ve sizi istediğiniz sonuca ulaştırmayabilir. Her olay kendine özgü durumlar ve özel nüanslar içerdiğinden o olaya uygun olarak dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçte sizi istediğiniz sonuca ulaştırabililmesi için dilekçeler ve benzeri kritik belgeler için alanında uzman ve profesyonel bir avukattan yardım almalısınız.
Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği
… ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
(ŞEHİR)
DOSYA NO : …/…
HAKİMİN REDDİNİ
İSTEYEN (SANIK) : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
MÜDAFİİ : Avukat Adı ve Soyadı, Baro Sicil No:
DAVACI : K.H.
SUÇ : Taksirle Yaralama
HAKİMİN REDDİ SEBEPLERİ
1- …/../.. tarihli son celsede mahkeme hakiminin duruşmada düzenine ilişkin, davanın diğer süjelerine uzun uzadıya söz hakkı vermesi üzerine müvekkilimiz sanık …’a söz hakkı vermemesi sonucu, tarafımızca zapta geçilmek sureti ile sanığa diyecekleri soruldu.
2- Müvekkilimiz sanığa söz hakkı verilirken, hakim …’ın “lafı çevirme, kısa konuş, ne desen boş” şeklinde müdahale etmesi üzerine bu ifadelerinin hakimin reyini belli etmesi olduğu, usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtmemiz üzerine “dosyanın geldiği aşama ortada iki üç celsede biter dava, suçu sabit, neyi savunacak” şeklindeki ek beyanları ile de öncesinde reyini belli etmekle kalmayıp bu görüşünü açıkça ortaya koymuştur.
3- Tarafsız hakim ilkesi gereğince, kovuşturmaya devam olunmadan önce bu talebimizin karara bağlanması gerekmektedir.
HUKUKİ SEBEPLER: CMK. md. 24 ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenler ile,
1- Hakimin reddi talebimizin kabulüne,
2- Yargılama sonuçlanmadan reyini beyan eden hakimin dosyadan el çektirilmesine,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…
Sanık Müdafi
Avukat Adı ve Soyadı
İmza