Esas Hakkında Yazılı Beyanların Sunulması Dilekçesi
Ceza davalarında tüm deliller toplandıktan sonra taraflara tevsii tahkikat talebi olup olmadığı sorulur. Tevsii tahkikat talebi olmaması halinde Cumhuriyet Savcısı mütalaasını okur. Bunun üzerine taraflar davanın esasına karşı beyan ya da savunmalarını yapmak üzere süre isteyebilirler. Mahkemece verilen süre içerisinde davada toplanan delillere ve yapılan yargılamalara vurgu yapılarak yazılı şekilde davanın esasına karşı beyanda bulunulabilir.
Tevsii tahkikat hakkında detaylı bilgi için “Tevsii Tahkikat : Kovuşturmanın Genişletilmesi” başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Sitemizde yer alan dilekçe örneklerinin amacı sadece ve sadece bilgi vermektir. Dava dilekçesinde olması gereken unsurları okuyucuya önbilgi olarak gösterebilmektir. Dilekçeler “Örnek” niteliğinde olduğundan Mesleki ve Hukuki olarak sorumluluğumuz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçlerde dilekçeler telafi edilemez nitelikte kritik bir öneme sahiptir. Hayatınızı maddi ve manevi her açıdan etkileyecek olan bu süreçte internetten veya açık kaynaklardan elde ettiğiniz dilekçeler taleplerinizi karşılamakta eksik kalabilir ve sizi istediğiniz sonuca ulaştırmayabilir. Her dava veya olay kendine has durumlar ve özel detaylar içerdiğinden o dava veya olaya en uygun dilekçenin özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Hukuki süreçlerde sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilmesi için dilekçelerinizin alanında uzman ve profesyonel bir avukat tarafından hazırlanması gerekmektedir.
Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
Esas Hakkında Yazılı Beyanların Sunulması Dilekçesi Örneği
… ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
…
DOSYA NO : …/… Esas
SANIK : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
MÜDAFİ : Avukat Adı ve Soyadı, Baro Sicil No:
MÜŞTEKİ : Adı ve Soyadı-TC Kimlik No:-Adres
SUÇ : Basit Yaralama
KONU : Basit Yargılama Usulü Kapsamında Esasa İlişkin Yazılı Savunmalarımızı İçerir Beyan Dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR
1- Müvekkil …, ../../.. tarihinde ..:.. saatinde yanında eşi ve çocukları ile … adresinde bulunan … adlı parkta yürüyüş halinde iken yanlarından geçen motosikletli … (müşteki), müvekkil … ve ailesinin yanından pek yakın şekilde ve yüksek hızla sürüş, trafik ve yaya güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde hareketler yaparak geçmiştir. İleriden dönüş alarak ters istikamette aynı hareketi tekrarlayınca müvekkil dayanamayarak ve kendisine veya yakınlarına karşı olası bir tehlikeyi önlemek amacı ile motosiklet sürücüsü müşteki …’yi uyarmıştır. “parkın içinde bu tarz hareketler yapma çoluk çocuk var” diyerek sürücüyü uyaran müvekkilimize cevaben müşteki “kes lan dümbük sana mı sorucam alayınızı ezerim adam olsan bu saatte dışarı çıkmazsın, çoluk çocuk var diyosun hepsi senin mi çocucuğun sanki, elinden tuttuğun çocuk bile senin çocuğun olmayabilir bu hayatta neler var akıllı ol” demiştir.
2- Ailesine, çocuklarına ve şahsına yönelik hakaret içeren bu ifadelerden sonra müvekkil ile müşteki arasında ufak bir arbede yaşanmıştır. Çevredeki üçüncü şahısların da katılımı sonucu yaşanan arbedede kalabalık nedeni ile hangi şahsın kime karşı fiziki şiddet uyguladığı tespit edilememiştir.
3- Müvekkile karşı meydana gelen hakaret ve olası tehlike halinden dolayı meşru müdafaa ve haksız tahrik kapsamında sözlü olarak müdahale eden müvekkilimiz, sözlü tartışmanın fiziki arbedeye dönmesi ile birlikte ailesi tarafından arbedeye karışmadan ve kalabalığın arasında kalmadan olay erinden uzaklaştırılmıştır.
4- Yaşanan arbedede parkta bulunan kalabalık grupların ve üçüncü kişilerin de yer alması nedeni ile müştekiye karşı meydana gelen basit yaralama suçunun kim tarafından işlendiği tespit edilemeyecek haldedir.
5- Toplum tarafından haksız görülerek yaşanan arbede sonucu parktan uzaklaştırılan şahsın gerçek failleri bulamaması ve yaşanan olaylara yönelik kendi içinde bir müsebbip araması sonucu müvekkil hakkında gerçeğe aykırı olarak şikayetçi olduğu sabittir.
DELİLLERİMİZ : Olay yeri güvenlik kamera görüntüleri, tanık beyanları ve her türlü yasal delil.
HUKUKİ SEBEPLER : İlgili mevzuat.
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenler ile,
1- Sanığın beraatine,
2- Mahkeme aksi kanaatte ise müvekkil sanık hakkında haksız tahrik ve meşru müdafaa hükümlerince sanık hakkında verilecek cezada indirim hükümlerinin uygulanmasına,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. ../../..
Sanık Müdafii
Avukat Adı ve Soyadı
İmza