Ceza
-
Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi
Tutuklama Kararına İtiraz Ve Tahliye Talebi Dilekçesi Tutuklama, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde düzenlenen, şüpheli veya sanığın kişi hürriyetinin özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır. Tutuklama, ancak suçun önemi, kaçma, saklanma, delilleri yok etme veya değiştirme şüphesi gibi nedenlerle, suçun işlenmesini önlemek veya suç işlendikten sonra ortaya çıkabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılabilir. Tutuklama kararı, sulh ceza hakimi tarafından verilir. Tutuklama kararına itiraz…
Devamını Oku » -
Delillerin Sunulması Dilekçesi
Delillerin Sunulması Dilekçesi Ceza davalarında delillerin sunulması, yargılama sürecinin önemli bir parçasıdır. Deliller, maddi gerçeğe ulaşmak için gerekli olan bilgi ve belgelerin tümüdür. Ceza davalarında deliller, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından toplanır. Ceza davalarında delillerin sunulması, Ceza Muhakemesi Kanunu‘nun 206. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, deliller, soruşturma ve kovuşturma aşamasında, Cumhuriyet savcısı, müşteki, sanık ve kanuni temsilcisi,…
Devamını Oku » -
Süre Tutum Dilekçesi
Süre Tutum Dilekçesi Ceza Yargılamasında duruşmada hazır bulunanlar açısından süreler, tefhim ile yani kısa kararın açıklanması halinde işlemeye başlar. Ancak böylesi bir durumda duruşmada hazır bulunanlar kısa kararın gerekçesini bilemedikleri için hangi nedenlerle kanun yoluna gideceklerini bilemeyeceklerdir. İşte bu durumda tarafların yasal süre içerisinde Süre Tutum Dilekçesi vermeleri gerekir. Süre tutum dilekçesi verilmesi üzerine gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra…
Devamını Oku » -
El Konulan Eşyanın İadesi Talebi Dilekçesi
El Konulan Eşyanın İadesi Talebi Dilekçesi El konulan eşyanın iadesi, mülkiyet hakkının bir gereğidir. Mülkiyet hakkı, Anayasa’nın 35. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.” El konulan eşyanın iadesi, mülkiyet hakkının korunması için gerekli bir önlemdir. Soruşturma veya kovuşturmanın seyri bakımından…
Devamını Oku » -
Hakimin Reddi Dilekçesi
Hakimin Reddi Dilekçesi Ceza yargılamasında hakimin reddi, hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durumun varlığı halinde, hakimin davadan çekilmesi talebidir. Hakimin reddi talebi, CMK m.24’te düzenlenmiştir. Hakimin reddi sebepleri, ceza muhakemesi hukukunda şunlardır: Hakimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir. Hakimin davaya bakamayacağı hâller şunlardır: Hakim, sanığın veya katılanın yakını ise. Hakim, sanığın…
Devamını Oku » -
Gözaltı Kararına İtiraz Dilekçesi
Gözaltı Kararına İtiraz Dilekçesi Gözaltı kararı soruşturmanın selameti açısından kişinin hürriyetinin bir süreliğine de olsa kısıtlanmasını ifade eder. Ancak gözaltı kararının yasada bir çok şartı ve koşulları bulunmaktadır. Gözaltı kararına itiraz mümkündür. Gözaltı kararı ve gözaltı kararına itiraz hakkında detaylı bilgi için tıklayınız Sitemizde yer alan dilekçe örneklerinin temel amacı sadece ve sadece bilgi verme amaçlı olup dilekçelerde yer alması…
Devamını Oku » -
Esas Hakkında Yazılı Beyanların Sunulması Dilekçesi
Esas Hakkında Yazılı Beyanların Sunulması Dilekçesi Ceza davalarında tüm deliller toplandıktan sonra taraflara tevsii tahkikat talebi olup olmadığı sorulur. Tevsii tahkikat talebi olmaması halinde Cumhuriyet Savcısı mütalaasını okur. Bunun üzerine taraflar davanın esasına karşı beyan ya da savunmalarını yapmak üzere süre isteyebilirler. Mahkemece verilen süre içerisinde davada toplanan delillere ve yapılan yargılamalara vurgu yapılarak yazılı şekilde davanın esasına karşı beyanda…
Devamını Oku » -
Gerçeğe Aykırı Mal Beyanında Bulunan Kişi Hakkında Şikayet Dilekçesi
Gerçeğe Aykırı Mal Beyanında Bulunan Kişi Hakkında Şikayet Dilekçesi Ödeme emri yada icra emrinin borçluya tebliği üzerine borçlunun mal beyanında bulunması gerekir. Borçlu mal varlığına ilişkin beyanda bulunma yükümlülüğünü yerine getirirken yalan beyanda bulunması halinde hakkında İcra Ceza Mahkemesinde Gerçeğe Aykırı Mal Beyanında bulunmak suçundan şikayetçi olunabilir. Gerçeğe aykırı mal beyanında bulunma suçunun tanımı, yasal dayanakları, unsurları ve cezası hakkında…
Devamını Oku » -
Adli Kontrol Talepli Tahliye Talebi Dilekçesi
Adli Kontrol Talepli Tahliye Talebi Dilekçesi Adli Kontrol Talepli Tahliye dilekçesi, tutuklu bulunan sanığın tahliyesini ancak mahkemece halen kaçma, delilleri karartma, yok etme şüphesi var ise Adli Kontrol Tedbirlerinin uygulanması suretiyle tahliyesini amaçlayan duruşmada sözlü olarak dile getirilebileceği gibi dilekçe şeklinde ileri sürülmesi mümkündür. Adli Kontrol hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız Adli Kontrol Nedir? başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz. Sitemizde yer alan…
Devamını Oku » -
Nafaka Yükümlülüğüne Uymayan Kişinin Cezalandırılması Dilekçesi
Nafaka Yükümlülüğüne Uymayan Kişinin Cezalandırılması Dilekçesi Mahkemece takdir olunan ve icraya konulan nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi İcra İflas Kanunu bağlamında yaptırıma tabi tutulur. Hapsen tazyik şeklinde uygulanan ve kişinin hürriyetinin kısıtlanması sonucunu doğuran bu durum önemle dikkate alınması gerekir. Nafaka yükümlülüğünün ihlali davası ve sonuçları hakkında detaylı bilgi için Nafaka Yükümlülüğünün İhlali başlıklı yazıyı inceleyiniz. Sitemizde yer alan dava…
Devamını Oku »