Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Dilekçesi
Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesine başvurabileceği bir hak arama yoludur.
Bireysel başvuru, 23 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile getirilmiştir.
Başvuru Koşulları
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmek için başvurucunun şu şartları taşıması gerekir:
- Türk vatandaşı olması,
- Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden birinin ihlal edildiğini iddia etmesi,
- İhlal iddiasını iç hukuk yollarını tüketmiş olması,
- Başvurusunu iç hukuk yollarının tüketildiği tarihten itibaren üç ay içinde Anayasa Mahkemesine yapmış olması.
Başvuru Süreci
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, Mahkemenin internet sitesinde bulunan başvuru formunun doldurulması ve ilgili belgelerin eklenmesi ile yapılır. Başvuru formu Türkçe olarak doldurulabilir.
Başvuru, Anayasa Mahkemesine ulaştığında, öncelikle başvurunun kabul edilebilirlik incelemesine tabi tutulur. Bu incelemede, başvurunun Anayasa Mahkemesi’nin yetki alanına girip girmediği, başvurucunun iddialarının ciddi olup olmadığı ve başvurunun makul süre içinde yapılıp yapılmadığı değerlendirilir.
Başvuru, kabul edilebilir bulunursa, Anayasa Mahkemesi, davanın esastan incelenmesine karar verir. Davanın esastan incelenmesi aşamasında, Anayasa Mahkemesi, başvurucunun iddialarını taraflardan dinledikten sonra bir karar verir.
Anayasa Mahkemesi’nin kararları, bağlayıcı niteliktedir. Mahkeme, bir ihlal kararı verirse, devleti, ihlali gidermek için gerekli önlemleri almaya veya tazminat ödemeye mahkum edebilir.
Başvuru Ücreti
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez.
Bireysel Başvurunun Önemi
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, kamu gücü tarafından yapılan hak ihlallerine karşı etkili bir koruma mekanizması sağlar. Bu sayede, bireylerin temel hak ve özgürlükleri korunmuş olur.
Sitemizde yer alan dilekçe örneklerinin temel amacı sadece ve sadece bilgi vermek olup dilekçelerde yer alması gereken asgari unsurları önbilgi vermek amacıyla sizlere göstermektir. Sitemizde yer alan dilekçelerimiz mesleki ve hukuki sorumluluğumuz dışında olup mesleki taahhütlerimiz dışındadır. Hukuki Sorumsuzluk kaydımız için TIKLAYINIZ.
Hukuki süreçlerde dilekçeler sürecin doğru şekillenmesi için kritik ve telafi edilemez bir öneme sahiptir. Her dava ve olay kendine özgü detaylar içerdiğinden o dava veya olaya ilişkin özel olarak taleplerinize en uygun şekilde dilekçe hazırlanması gerekmektedir. İnternetten veya açık kaynaklardan elde ettiğiniz dilekçeler sizi tam olarak istediğiniz sonuca ulaştırmayabilir. Hukuki süreçte sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilecek dilekçeler ve süreç hakkında alanında uzman ve profesyonel bir avukattan yardım almalısınız.
Taleplerinize ve yaşadığınız olaya uygun olarak profesyonel bir avukat tarafından dilekçenizin hemen hazırlanması için TIKLAYINIZ.
Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Dilekçesi Örneği
ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
I-KİŞİSEL BİLGİLER
BAŞVURUCUNUN
1- T.C. KİMLİK NUMARASI :
2- ADI :
3 -SOYADI :
4- CİNSİYETİ : ERKEK: () KADIN: ()
5- UYRUĞU : T.C
6- MESLEĞİ :
7- DOĞUM YERİ VE TARİHİ : …., GÜN: …, AY: …, YIL: …
8-YAZIŞMA ADRESİ :
9- TELEFON NUMARASI VE ELEKTRONİK POSTA ADRESİ
a- İŞ : –
b- CEP :
c- ELEKTRONİK POSTA ADRESİ : –
AVUKATININ
1- ADI :
2 – SOYADI :
3- YAZIŞMA ADRESİ :
4- TELEFON NUMARASI VE ELEKTRONİK POSTA ADRESİ
a- İŞ :
b- CEP :
c- ELEKTRONİK POSTA ADRESİ :
II- AÇIKLAMALAR
BU KISIMDA OLAYIN ESASINA, BAŞVURUNUZUN İÇERİĞİNE, NEDEN BAŞVURU YAPMAGEREĞİNİN MEYDAN GELDİĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARINIZI YAZIYORSUNUZ.
III- BAŞVURU YOLLARININ TÜKETİLDİĞİNE İLİŞKİN BİLGİLER
BU KISIMDA İSE ANAYA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU ŞARTLARINDAN OLAN İÇ HUKUK YOLLARININ TÜKETİLDİĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARIMIZI YAZIYORSUNUZ.
Başvuru yollarının tüketilmesine ilişkin aşamalar:
… Mahkemesinin …/… E. …/… K sayılı ve …/…/… tarihli kararıyla davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karara karşı davalı tarafça istinaf kanun yoluna gidilmesi üzerine … Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesinin …/… E. …/… K sayılı ve ../../.. tarihli kararı ile yerel mahkeme kararını kaldırmıştır. Kesin nitelikte olan bu kararla iç hukuk yolları tükenmiştir.
Başvuru yollarının tüketildiği veya başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihle ilgili bilgiler:
1- KARARI VEREN MAHKEME/MERCİİ/MAKAM: … Bölge Adliye Mahkemesi … Hukuk Dairesi
2- KARARIN TARİHİ VE SAYISI: …/… E. …/…K sayılı ../../.. Tarihli karar.
3- TEBLİĞ (ÖĞRENME) TARİHİ:
IV- DİĞER BİLGİLER
Başvurucunun kamuya açık belgelerde kimliğinin gizli tutulması talebi var ise bunun gerekçesi:
TALEBİ VAR/YOK: (Yok)
GEREKÇESİ: –
V- SONUÇ VE TALEPLERİMİZ:
İleri sürülen deliller dikkate alınmadan, herhangi bir gerekçelendirme ve yeterli inceleme yapılmadan, eksik inceleme şeklinde, delil olarak bildirilmemiş olan belgelerin dikkate alınarak e karar verilmesi, başta adil yargılama hakkı olmak üzere, hakkaniyete aykırı yargılama, gerekçeli karar hakkı, silahların eşitliği ilkesi ve diğer birçok hakkın ihlaline neden olunması nedeni ile, bu hak ihlallerinden kaynaklanan açık ve ağır haksızlığın etkilerini giderebilmek amacıyla 6216 sayılı Kanun’un 50. maddesi çerçevesinde,
1-Müvekkilimin T.C. Anayasası ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi kapsamındaki temel insan haklarının ihlal edildiğine,
2- İhlalin giderilebilmesi için dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere mahkemesine gönderilmesine,
3- 400.000 TL maddi ve 400.000 TL manevi tazminatın ödenmesine,
Karar verilmesini bilvekale arz ve talep etmekteyiz.
Başvuran … Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza